Österlen

Carlsson's Cottage - en känsla av medelhavet

 

Lite om Sveriges Provence

(det goda livet)

 

 

 

Österlen är en benämning på slättlandet i sydöstra Skåne och kännetecknas av naturskönhet, låg urbaniseringsgrad och pittoreska kustsamhällen. Idag räknar man in tre härader.

Ingelstad, Järrestad, Albo, kustremsan från Vitemölla söderut till Sandhammaren och runt udden förbi Hammars backar, slättbygden innanför med dess byar, Simrishamn som den obestridda centralpunkten - detta är Österlen.

 

"Slätten bör man intet anse platt i vattenpass: den är bruten men mot horizonten ser man sällan de små branta höjder. Landet bryter sig i stora dalar, rör sig långsamt för ögat och hotar inte bevandrarn med möda". /C.A Ehrenswärd

 

Det är en bygd med sin egen stil och sina egna traditioner, en provins som alltid har varit lite för sig själv.

 

Så gott som alla Skånes äldsta borgar återfinns på Österslätt: Tosterup, Örup, Bollerup, Smedstorp och framförallt Glimmingehus.

 

Stadstandläkaren Johannes Bring i Simrishamn (1929) har försökt beskriva särprägeln hos folket i sydöstra Skåne.

"Skulle jag försöka mig å en karakteristik av dem, skulle det låta ungefär så här. De äro rakryggade men mindre styva än västskåningarna. Det ligger något öppet i deras karaktär. De äro vänfasta, möjligen ej så lätta att vinna som uppsvenskarna. Men när man vunnit dem, hålla de fast. De äro - vad jag synnerligen värderar - fulla av skånsk skepticism och humor".

 

Österlens särart hänger samman med att det var en undangömd bygd som levde sitt liv bortom de stora vägarna. Den nya tiden och dess idéer stormade förbi på avstånd. Här borta höll man på det gamla, tills man var säker på att det lönade sig att gå in för något nytt. Man kan tala om isolering och konservatism i gångna tider, men det är detta som har gjort att Österlen ännu idag äger så mycket av fina traditioner och av kulutrarv i ordets bästa mening.

 

Österlen är bland mycket annat välkända för sina gästgiverier. Ett stenkast från denna plats ligger till exempel Hammenhögs välkända gästgiveri.

 

Gästgiverierna kom till för att få slut på stormännens våldgästande hos bönderna. År 1649 under drottning Kristinas regeringstid, antog riksdagen en gästgiveristadga som sa att det skulle finnas gästgiverigårdar med cirka två mils mellanrum. Där tillhandahölls möjlighet till hästbyte, sovkammare och minst mat och brännvin. Gästgiverierna fick privilegier och som en hjälp i näringen vissa skattelättnader.

 

 

 

Sevärdheter att rekommendera på Österlen

 

Ales stenar - skeppssättning

Dag Hammarskjölds Backåkra

Glimmingehus - medeltida borg

Kiviksgraven - gravröse från bronsåldern

Havängsdösen - stenåldersgrav

Hällristningar söder om Gladsax

Museum Gösta Werner och Havet

Stenshuvud - nationapark

Frasses musikmuseum - galleri

Sandhammaren - naturreservat

Kiviks marknad och äppelmarknaden

 

 

 

 

 

Lite om byn Ingelstorp

 

Ingelstorps kyrkby märks på långt håll på grund av det höga och spetsiga kyrktornet. Kyrkan ligger på en höjd och är en Bruniusskapelse*. Den gamla kyrkan revs i slutet av 1800-talet. Bland bevarade inventarier kan nämnas en medeltida ekdörr försedd med originella järnsmiden och med ett väldigt 1600-tals lås.

 

I byn finns även Ingelstorps Restaurang & Pensionat, Café Olof Viktors, Antikvariat, Atelje Tuvegården - glas, skulptur, smycken, Dahlåkra Damast - handvävd damast i hellinne, Fykappans kläder, Country Corner - gamla möbler mm.

 

 

* Carls Georg Brunius var en lundpåg med klassisk filologi, grekiska, arkitektur och konsthistoria som intresse och blev titulärprost och medlem av vitterhetsakademien. Han har ett svårslaget rekord i långt poem på latin. Förutom Ingelstorps kyrka så var han involverad i Lunds domkyrka (han fick till en djärv höjning av själva kryptan) och Växjö domkyrka samt ett antal andra kyrkor på Österlen. Intresserade kan besöka hans bostad på Kiliansgatan 17 i Lund som är bevarad till eftervärlden.

OneWeb 2012 © Copyright

 

 

 

 

 

"Kom till Österlen, upplev ljuset och låt dina nakna fötter tränga ner i den skånska sandstranden"